Anders Storsved och Anna Kempe

Farmors faster Anna Kempe var en av de första flickorna i Österbotten som fick chans att gå i skola och lära sig läsa. Anders Storsveds syster Maria gifte sig med en man från Munsala och de blev Annas föräldrar. Anders Storsved var journalist och lantdagsman och grundade skolan där Anna sedan fick lära sig läsa. Idag är skolan ett museum öppet för besökare. Skolan hade ett eget bibliotek. Skolan byggdes 1862. Arkitekten hette C.A Setterberg. Allt detta har lag läst i en broschyr om Anders Svedberg (1832 -1889) som jag hittade i Nykarleby stadsbibliotek. Anna blev sedan själv lärare och fick utbildning i London, reste sedan till Indien och arbetade bland annat för barnen från Nepal och Bhutan och i området mellan dessa två länder som ligger nära den väldiga bergskedjan Himalaya, med världens högsta fjälltopp Mount Everest. Så högt upp vandrade Anna inte, men hon var verksam i Indien i över fyrtio år innan hon återvände till Munsala. Väl hemma igen delade hon stuga med sin syster Sofia som också hon hade rest och upplevt mycket, men i Californien i Amerika.

Annas bror Johannes Kempe och hans fru Amanda (f.Nynäs från Kronoby) fick 7 barn. En av deras flickor blev min farmor Linnéa och bodde med min farfar i Kyroboas och farmors bror Martin Kempe bodde i en av grannbyarna, Brännars, med sin fru Edit. Martin fick tre flickor som Anna Kempe brukade hälsa på efter återkomsten till Finland. Anna hade ännu två systrar: Hanna som också bodde i London en period och Maria Kempe som skötte hemmanet tillsammans med sin bror Johannes.

Boken om Anna Kempe handlar om hennes liv i Finland, England och i Indien. Hon var språkintresserad och startade sin yrkebana som lärare, men byggde på den utbildningen genom att i London studera så att hon ännu kunde verka som sjuksköterska och hjälpa kvinnorna när de skulle föda barn. Jag tycker Annas liv är ett bra exempel på hur det verkligen lönar sig att låta flickorna gå i skola. Efter att jag själv rest i Anderna, Bolivia, ville jag också bli fadder via Plan.fi
www.plan.fi för en familj där som har sex barn.

Comments