Bara tusen år av reseminnen, Lumpänglars väg, landa för en stund på 1930-talet.


Mormor och morfar på trettiotalet, de är nyförlovade, och mormor har en klänning som 
liknar den som en av flickorna i skådespelet har på sig, hon som försöker få jobb 
på kontoret, har en liknande kjol och skor som mormor.


Sommarvägar.


I kommunen har under en längre tisdperiod funnits personer som sysslat med turism och båtfärder. På 1700-talet var Finland och Sverige ett land, men 1809 krigades det på så vis att vi blev en del av Ryssland, för ca 100 år framöver.


En hammarsmedja i första våningen, en kvarn i andra våningen. 
En teater runt omkring, en levande by året om.


Smideskonst är fortfarande populärt. Varje sommar kan den som vill pröva att forma järn till bruksföremål. Det brukar vara åtminstone en kursdag i Juli. Vid Kimo bruk tillverkades också många vardagsting i gjutjärn. Stekpannor för plättar, hästskor,eller som här dekorativa skyltar med postlådor.


Trädgårdsmöbler i järn och trä, som här vitmålad, en liten stol, kvarglömd vid en stugvägg.


Ett nybygge, jag försöker hålla tand för tunga och inte med ABBA börja sjunga
 "Wau, wau, wau, Wåterloo"




En skylt som jag smitt i en smideskurs. Kom på den ljusa idén att i sommar måla över tiden när caféet är öppet. Skriva det med skolkrita på en blackboard istället, senare. Jag vet inte när detta lilla café öppnar nämligen. Tills vidare tipsar jag om Einars café vid nedre bruket. I pausen vid vridläktaren får man kaffe och bulle, det ingår i biljettpriset. 


Första försöket med tänk kring Marie Courant och hennes liv. Kan hon tidsresa? Troligen. Är det vita tyget något en parisiska skulle kunna ha som kjol? Marie Courant de la Ile? Vad är det för en liten holme hon kommer från, den där mitt i Paris? Med Notre dame-kyrkan? Eller är det någon annan liten fransk by i Normandie, Flandern eller Bretagne där hennes vandring börjar? Vart kommer hon att få resa? Har hon något att göra med människorna i Kyroboas på 1930-talet? Har hon spretigt hår eller är det bara skådespelet i Kyroboas som i år kallas "spretigt" i lokaltidningen av en manlig recencent, dagen efter premiären? Jag leker med hennes namn, vad om hon skulle skriva det "Kourant" och flytta till Koumossan (Komossa) by med sin pojkvän? Hur skulle hon göra för att försöka anpassa sig till sitt nya hemland? Vad är hon för en tant? Har de kossor? Rantar hon runt dem med mjölkhinkar? Sitter hon sedan som äldre dam och ser tillbaka på sin livsväg? Hur kunde det bara gå så: Att en vanlig tjej i Paris blev en bondmora i en liten svensk by, någonstans i Sverige? Där kungen idag heter Carl Gustaf Bernadotte och har en förfader som var en general i Napoleon Bonapartes armé, innan han sadlade om och blev kung av Svea Rike?











Comments