G till barnen i Afrika!

Här är ett exempel på ett stickat plagg som kan bli både byxa och tröja till en baby! Bara multiplicera med 2! Har du en egen baby behåll en av kombinationerna byxa-tröja, och ge det andra till missionsloppis eller Röda korset eller en väninnas baby! "Hemligheten" när du stickar är tre stickor, istället för två. Inte så komplicerat alls. Man sätter upp ca 60 maskor och börjar sticka resårstickning 2 räta, två aviga i några cm. Det blir resåren upptill i byxan. Halvvägs lyfter man över hälften av maskorna till en tredje sticka och bara håller maskorna på den medan man stickar ena byxbenet och avslutar det med några cm resårstickning. Därefter stickar man på samma vis det andra byxbenet. För en dräkt med kofta till stickar man ett till likadant plagg, men viker ihop det till en kofta istället, samt stickar två ärmar till med resårstickning och slätstickning. "Hemligheten" är hur man viker och syr ihop delarna. I ena fallet blir det en byxa, i det andra en kofta.




Så här ser plagget ut, det som man behöver 2 av ifall man vill göra hela dräkten. Man kan om man vill mönster randa genom att sticka tre varv avigt mitt i slätstickningen, några cm emellan varje rand. Byxbenen är breda, för att man viker in dem till baksidan så blir de hälften smalare och så virkar man ihop dem i kanterna. När plagget skall bli koftan virkar man ihop den så att det först liknar en väst, ärmhålet syns då på fotot i mitten nedtill. Därefter kan man låta det förbli en väst och köpa en undertröja med långa ärmar eller sticka 2 ärmar i samma garn och virka fast dem. Det är ett "vända och" vrida på plagget projekt, men jag hoppas ni förstår hur jag gjort / tänkt det. I gult garn tycker jag det är "unisex", dessutom. Passar till både flickor och pojkar.






Som blivande kofta. (Tröja, inte den indiska maträtten "Tandoori Kofta", fast den är god den med.)



















 Utan ärmar, som väst. (Kanske lite av budgetalternativet)




















Vikningen av plagget om det är byxan du håller på med.




















Ena ärmen klar, bara en till kvar då, att sticka.





















Och som komplementkontrast. (Vi lärde oss i Nykarleby konstskolan att gult och lila kallas så.) Här i den lilla tidskriften i Nr 2 av Salamu / Selamta funderar skolbarnen på vårmodet i Etiopien iförda lila kläder, som en del av dem fått från Finland.

(Heidi Orori från Vörå har sammanställt reportaget med text och foto) I Selamta kan man läsa mer om hur man kan stöda skolbarn i Etiopien. Tidskriften är gratis och kan beställas från SLEF.  

Läs hennes blogg Etiopenliv















Här ser ni kanske också lite hur flickorna tänkt sig hårmodet i år. 

Comments